dinsdag 28 april 2015

Maart 15 2015 Cultuurverandering op langere termijn



Bolsward – Nijmegen – Breda – Nijmegen – Bolsward: met 300 kg voer, manden, (vliegtuig)benches, hondenhokken, kleden/kussens, kattenspullen enz., bestemd voor



St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië en het Roemeense Nuca.


Hun doel ‘cultuurverandering op langere termijn’ strookt volledig met de doelen van EsperanzaHoopvoorHonden. Alleen adoptie lost voor de lange termijn weinig op. Natuurlijk help je dieren die nu lijden en geen huis hebben. Daarom doet ook Esperanza aan adoptie op kleine schaal, maar je hoopt dat ooit op een dag adoptie verleden tijd is, dat deze landen dan beter met dieren omgaan en voor de misstanden die altijd, overal zullen blijven een eigen goede Dierenbescherming hebben die echt optreedt.



Tijdens ons bezoek eind november in Transsylvanië (Cluj Napoca) waren we onder de indruk van hun veelzijdige, zorgvuldige, professionele aanpak. Zij werken echt aan cultuurverandering op langere termijn, aan preventie. Hun sterilisatiecampagnes bv. worden tevoren zorgvuldig aangekondigd en voorbereid. Ze gaan de deuren langs, betrekken school, burgemeester, politie erbij, opdat in zo’n week zoveel mogelijk dieren uit die dorpen door hun baas gebracht worden (of ze halen ze zelf op) en men daarna (iets) beter het belang van sterilisatie beseft en een goede verzorging van dieren: zowel fysiek als sociaal. En de meest schrijnende gevallen gaan niet terug, maar naar een fosteradres, als hun baas geen verbetering wil (bv. dieren die vanaf pup bij + 30 en – 20 graden onbeschermd aan een superkorte ketting zitten die nooit is losgemaakt en dus een diepe insnijdingswond heeft veroorzaakt).
Ook de sterilisaties zelf worden gedaan door deskundige mensen, want het is algemeen bekend dat het niveau van de (opleiding tot) dierenartsen in Roemenië vaak laag is.
Naast deze campagnes werken ze ook samen met de locale autoriteiten aan betere plaatselijke regelgeving, en proberen ze een ontmoeting van dierenorganisaties op meer landelijke schaal tot stand te brengen.



Petra en Dirkje



Ben Welving van Steun de Zwerfhonden in Roemenie

Het merendeel van onze spullen kwam van SAF: de Stichting Animal Fellows die alle spullen en voer van webwinkel Zooplus, die om één of andere reden niet meer verkocht worden (retour, beschadigd bv.) verdeelt. Verder hadden we van Ton en Anneke Veld (adoptanten van Miky) 50 kg voer en prachtige hondenkussens e.a. gekregen. Ook nog het e.e.a. van tuincentrum Ranzijn uit Sneek en onze dierenarts. Afgelopen week waren we al 2 keer naar Eexterveenschekanaal (grens van Drenthe-Groningen) gereden, naar Hanny. Ze maakt hondenkleden enz. voor Roemenië en van dierencrematorium Smilde krijgt ze manden die mensen daar achterlaten. Dus met gevulde achterbak plus volle aanhanger naar Nijmegen, alles gelost, door naar SAF in Breda, vanwaar we voor de 2e keer met volle achterbak en hoog opgetaste aanhanger naar Nijmegen reden.
Petra Muis en Ben Welving van stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenie waren toen net terug van hun reis naar Belgie met zo’n 1300 kg hondenvoer. Dat allemaal ter voorbereiding van een groot transport van Nijmegen naar Cluj-Napoca in NW-Roemenie. Monique Muis woont daar. Zij zit in zowel het bestuur van de St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië als van NUCA. NUCA werkt niet met een shelter, maar met meer dan twintig opvanggezinnen. De honden (en soms poezen) hebben het daar veel beter dan in de meeste shelters. Monique verdeelt het voer en de spullen over de opvanggezinnen, die veel dierenliefde hebben, maar te arm zijn om voeding, medicatie etc. te bekostigen.
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten