dinsdag 28 april 2015

Maart 12 2015 Honden verdienen altijd inzet en tijd, maar pups en puberhonden nog meer!Dat geldt ook voor prachthonden als Lobo en Maki
De geboortedatum van de broertjes Lobo en Maki met veel herderbloed wordt geschat op 01 mei 2014. In augustus kwamen ze naar Nederland en beiden zijn snel geadopteerd. We waarderen het zeer dat hun baasjes ons geregeld informeren. Ze hebben het bijzonder goed getroffen. Bazen die echt investeren in hun dieren, die er veel voor over hebben. Maar wat we bij beiden duidelijk terugzien is wat we mensen elke keer wel opnieuw heel hard in de oren zouden willen toeteren: Neem alleen een dier als je de consequenties overziet en aanvaardt. De pupfase vraagt het nodige, maar de puberteitsfase soms nog meer.


Maki


Lobo en Maki puberen nu beide. In de puberteit kunnen honden een terugval hebben op vele punten en lijkt het soms of ze ‘bananen in de oren’ hebben, zoals Maureen dat noemt. M.n. bij Lobo die een heel erg pittig karakter heeft, betekent dat dat hij een strakke, consequente leiding nodig heeft, want anders speelt hij de baas over mens en dier, gaat ervan door wanneer hij wil en komt (niet) terug (wanneer hij wil) met alle risico’s van dien. Beide zijn groot, sterk, leergierig en hebben erg veel energie. Het vrouwtje van Maki zucht soms diep, als hij continu met de bal wil spelen. Maki is altijd bij haar, als ze in hun knotsgrote tuin aan het werk is. Het is belangrijk dat zulke sterke, leergierige, van de energie barstende pubers heel veel beweging krijgen, dat de baas de baas is en daarin consequent blijft en dat ze juist in de puberteit ook op cursus gaan voor de nodige uitdagingen en om veel te leren.
Overigens zie je bij deze twee broers ook duidelijke verschillen. Waar het bij Maki meer blijft bij heel veel energie en behoefte aan uitdaging/leren, is Lobo ook sterk aan het uitproberen wie de baas is. In zo’n geval kan wat vroeger castreren een hulpmiddel zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten