zaterdag 14 november 2015

Augustus 20 2015 Wie geeft een plek in hart en huis aan Roemeense Kenna?Ze is lief en trouw, sociaal met mens en dier, en rent en speelt op 3 poten als geen ander.

Kenna is levenslustig, maar ook rustig, en pittig, maar ook gehoorzaam.
Na een bewogen leventje wacht Kenna nu (in opvang in Friesland) op haar definitieve baasjes. Ze is 16 kg en haar geboortedatum is geschat op 01-10-2012. In april 2013 nam Monique Muis (bestuurslid van St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië en ook van de Roemeense dierenorganisatie Nuca) haar in huis, in Cluj Napoca in Transsylvanië (NW-Roemenië). Tijdens een sterilisatiemarathon zwierf ze rond in Apahida, een dorpje bij Cluj, gedumpt door de eigenaar. Ze liep mank, waarschijnlijk aangereden. Een foto toonde een fout geheelde breuk. Een Roemeense dierenarts brak het bot opnieuw, maar de metalen pin door de poot leidde tot een ernstig beschadigde heup en verbrijzelde knie. In januari 2014 volgde amputatie, waarbij Kenna’s leven zelfs op het spel kwam te staan.

Maar toen begon een beter leven! Bij Monique thuis wonen 13 honden, waaronder vele oude, blinde, 3-potigen enz. Ze worden super verzorgd en hebben het heerlijk in het grote huis en de grote tuin. Zie bv. hoe Kenna met Luca speelt op de filmpjes. ‘s Avonds lag ze bij Monique op de bank, de kop op haar schoot en bij de laatste ronde liep ze altijd mee. Dan moest Monique nog een paar keer de bal gooien voor het slapen gaan. Het was dan ook een zwaar besluit Kenna te laten adopteren. Maar het bazinnetje heeft het zo druk met de dagelijkse strijd voor mishandelde en gedumpte dieren daar, dat Kenna ook veel tekort kwam. Ze is nog zo jong en geniet van veel aandacht en van wandelen.

Hieronder speelt Kenna met Luca nog in de tuin van Monique in Cluj Transsylvanie
 
 
Esperanza nam Kenna onder haar hoede: 13-04-2015 kwam ze in opvang in Finkum in Noord-Friesland, bij Denijs en Paulien en hond Lombo. Eerst ook nog met poes Maamke, maar die is helaas recent overleden. Kenna is een schat van een hond, van nature lief en zacht. Wel is door haar achtergrond haar roedelgedrag wat sterker ontwikkeld. Maar een baasje dat de (roedel)leider is, krijgt een gehoorzame hond, die goed luistert en snel leert.
Ook wij hebben dat ervaren, want Kenna logeerde meerdere dagen in Bolsward bij ons (en bij Niki en Rafa, onze hondjes, poes Joep en de 3 kippen). Voor ze naar een baasje gaat, wilden we precies weten hoe haar fysieke situatie is. Na grondig onderzoek bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam op 01-06-2015 was de uitslag dat Kenna haar andere achterpoot totaal niet overbelast is: ‘ze kan er heel oud mee worden en mag rennen en spelen’. In Roemenië had ze soms een speciaal voor haar ontworpen orthese aan, maar dat acht men volstrekt overbodig. Ze had er eerder last van (hij was wel heel goed, maar er ontbrak een scharnier in het enkelgewricht). Zelfs de patella luxatie in de ene achterpoot (graad 2 op 4) zien de artsen niet als probleem: ‘niks aan doen zolang ze totaal geen last heeft en dan is het met een eenvoudige operatie prima te herstellen’.

Dokter Van Zuylen met Denijs tijdens het onderzoek van Kenna
Hier draagt kenna de brace nog. Die is gelukkig geheel overbodig
 
Het kale plekje op Kenna’s neus (zie eerste foto)  is aangebracht uit bijgeloof. In Roemenië (en ook andere landen) zien sommigen dit als ritueel dat bv. ziekte kan voorkomen of kwade geesten bezweren. Wij hopen dat het een geluksplekje wordt: dat Kenna binnenkort haar gouden mandje vindt waar ze niet meer weg hoeft!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten